Përkufizime për shqetësimet e kujdesit të lëkurës

Përkufizimet e kujdesit të lëkurës  


1. Pyetje: Çfarë është lëkura me vaj?
 

Përgjigje: Lëkura e yndyrshme është një gjendje e gjëndrave dhjamore tepër aktive (gjëndra që prodhojnë vaj) dhe poreve më të mëdha që bëjnë që lëkura të ketë një shkëlqim me shkëlqim dhe të yndyrshëm. Poret më të mëdha që prodhojnë shumë vaj janë më të prirur për të marrë pika të zeza. Normalisht është një gjendje e trashëguar, por mund të shkaktohet edhe nga hormonet, dieta e keqe, mjedisi, disa kozmetikë dhe kujdesi jo i duhur i lëkurës.


2. Pyetje: Çfarë është lëkura e thatë?
 

Përgjigje: Lëkura e thatë shkaktohet nga mungesa e prodhimit të sebumit (sekrecion yndyror). Është një gjendje e shkaktuar nga një rënie e lipideve (vajrave) të prodhuara në gjëndrat dhjamore. Lëkura e thatë nuk është në gjendje të mbajë nivelet e duhura të lagështisë. Lëkura mund të ndihet e shtrënguar, e ashpër dhe të duket e shurdhër. Shkaqet e lëkurës së thatë mund të jenë nga kushtet ekstreme të motit, dehidratimi, dieta dhe një regjim jo i duhur i kujdesit të lëkurës. Disa produkte për kujdesin e lëkurës të prodhuara keq mund të heqin lëkurën nga vajrat natyralë që i nevojiten për të qëndruar e hidratuar. Uji i nxehtë gjithashtu mund të dehidratojë lëkurën.


3. Pyetje: Çfarë është hiperpigmentimi?
 

Përgjigje: Hiperpigmentimi (njolla të errëta, njolla të errëta ose njolla të moshës) shkaktohen nga një prodhim i tepërt i melaninës. Depozitat e melaninës së tepërt të prodhuara janë rezultat i luftës kundër rrezeve të dëmshme UV dhe mbrojtjes së lëkurës tuaj nga dëmtimet e rënda. Hiperpigmentimi mund të shkaktohet edhe nga faktorë të tjerë, si sëmundje të caktuara kronike, inflamacione, medikamente dhe hormone.


4. Pyetje: Çfarë është lëkura e prekur nga shtatzënia?
 

Përgjigje: Lëkura e prekur nga shtatzënia mund të shkaktojë një sërë problemesh për shkak të shpërthimit të papritur të hormoneve shtesë nga nëna e ardhshme gjatë shtatzënisë. Lëkura mund të vuajë nga puçrra të moderuara deri në të rënda që prekin fytyrën, qafën, gjoksin dhe shpinën. Gjendje të tjera të shkaktuara nga një rritje hormonale mund të jenë ndjeshmëria ndaj disa përbërësve në ushqim, medikamente ose produkte të dobëta të kujdesit të lëkurës. Kjo mund të rezultojë në urtikarie ose skuqje, kruajtje dhe acarim. Melasma, e njohur si maska e shtatzënisë, është hiperpigmentim i shkaktuar nga shtatzënia që ndodh si rezultat i rritjes së hormoneve. Kjo shkakton një tepricë të depozitave të melaninës.


5. Pyetje: Çfarë është plakja e lëkurës?
 

Përgjigje: Plakja e lëkurës është rezultat i ndryshimeve në strukturën e lëkurës me kalimin e kohës.

Rënia e prodhimit të kolagjenit dhe një ritëm më i ngadalshëm i qarkullimit të qelizave shkakton një rënie në elasticitetin e lëkurës. Këta faktorë, të kombinuar me ekspozimin në diell, duhanin dhe konsumimin e tepërt të alkoolit, mund të përshpejtojnë procesin e plakjes. Rrudhat dhe humbja e qelizave yndyrore bëjnë që lëkura të duket e konsumuar, e shurdhër dhe madje e thatë.


6. Pyetje: Çfarë është lëkura e ndjeshme?
 

Përgjigje: Lëkura e ndjeshme është një dhimbje ndaj ndjeshmërisë që mund të shkaktohet nga reaksionet alergjike, problemet e sistemit imunitar dhe/ose lëkura tepër e thatë. Simptomat e gjendjes janë skuqje, ënjtje dhe lëkura lehtësisht e irrituar, e dehidratuar dhe/ose e përflakur që nuk mund të mbrojë mbaresat nervore. Përveç gjenetikës, mjekimet mjedisore (veçanërisht kushtet ekstreme të motit), funksioni i sistemit imunitar dhe disa sëmundje kronike janë të gjithë faktorë që mund të shkaktojnë sëmundje të ndjeshme të lëkurës. Produktet dhe zakonet e këqija të kujdesit të lëkurës gjithashtu mund të çojnë në rritjen e ndjeshmërisë.


7. Pyetje: Çfarë është aknet?
 

Përgjigje: Aknet janë një çrregullim ku gjëndrat dhjamore zmadhohen, kështu që ato prodhojnë më shumë sebum. Ndonjëherë, sebumi bllokohet nën folikulat e flokëve, gjë që shkakton inflamacion. Bakteret gjithashtu mund të bllokohen në pengesën me sebum. Gjendja është më e zakonshme gjatë viteve të adoleshencës, kur hormonet arrijnë kulmin dhe një hormon specifik, i njohur si androgjeni është i përhapur. Përveç hormoneve, faktorë të tjerë kryesorë që mund të shkaktojnë puçrra janë gjenetika, disa medikamente, shtatzënia dhe kozmetika komedogjene (që shkaktojnë akne).


8. Pyetje: Cili është ndryshimi në lëkurën e një burri dhe një gruaje?
 

Përgjigje: Meshkujt priren të kenë pore më të mëdha, gjë që rezulton në më shumë prodhim të sebumit (vajit) dhe pikave të zeza. Një teksturë më e ashpër mund të jetë rezultat i goditjeve të briskut nga rruajtja dhe stimujve/elementëve të tjerë të jashtëm. Burrat vuajnë nga lëkura e thatë, lëkura e ndjeshme dhe kushte të tjera të vështira, të ngjashme me gratë.  


9. Pyetje: Çfarë është Melanina?
 

Përgjigje: Është një pigment (ngjyra e lëkurës). Melanina prodhohet nga melanocitet që formohen në nivelin më të ulët të lëkurës të quajtur epidermë. Melanina është përgjegjëse për prodhimin e pigmentit, i cili i jep lëkurës ngjyrën e saj.


10. Pyetje: Çfarë janë gjëndrat dhjamore?
 

Përgjigje: Gjëndrat dhjamore janë gjëndra që prodhojnë vaj që sekretojnë një substancë vajore të quajtur sebum. Sebumi ndihmon në mbrojtjen e lëkurës duke e mbajtur atë të lubrifikuar dhe duke parandaluar humbjen e lagështirës.


11. Pyetje: Çfarë është një rrudhë?
 

Përgjigje: Rrudhat janë rezultat i humbjes së elasticitetit të lëkurës. Një ulje e prodhimit të kolagjenit rezulton në kolapsin përfundimtar të lëkurës. Lëkura humbet aftësinë e saj të kthimit, e cila përfundimisht rezulton në palosjen e lëkurës tuaj.


12. Pyetje: Çfarë është Rosacea?
 

Përgjigje: Rosacea është një gjendje kronike e lëkurës së ndjeshme që shkakton inflamacion, irritim dhe ndonjëherë ënjtje të faqeve dhe hundës. Ka raste, gjithashtu, kur shfaqet në ballë dhe mjekër. Gjendja mund të shkaktojë pustula, lëkundje, kruajtje dhe skuqje të vazhdueshme. Mund të ketë gjithashtu shumë kruarje dhe dhimbje.


13. Pyetje: Çfarë është dermis?
 

Përgjigje: Dermis, shtresa nën epidermë, përbëhet nga indi lidhor jetësor i lëkurës, kolagjeni dhe elastina. Kolagjeni dhe elastina i japin lëkurës forcën dhe elasticitetin e saj.


14. Pyetje: Çfarë është shkalla e qarkullimit celular?
 

Përgjigje: Është rigjenerimi i qelizave të lëkurës. Kur jeni më i ri, shtresat e qelizave të vdekura të lëkurës hiqen vazhdimisht me një ritëm më të lartë. Me kalimin e moshës, shkalla e qarkullimit të qelizave të lëkurës tuaj zvogëlohet. Me lëkurën më të re, kur jeni në fillim deri në mes të të 20-ave, shkalla e qarkullimit të qelizave të lëkurës tuaj është çdo 14 deri në 28 ditë. Në lëkurën e vjetër, le të themi në të 30-at e më tej, shkalla e qarkullimit të qelizave të lëkurës tuaj është çdo 30 ditë ose më shumë.


15. Pyetje: Cili është niveli i pH i lëkurës?
 

Përgjigje: Niveli i potencialit/Hidrogjenit është ekuilibri acid/alkalik i lëkurës suaj. Nivelet maten në një shkallë 0-14, 0 përfaqëson nivelin më të lartë të aciditetit, 14 përfaqëson nivelin më të lartë të alkalinitetit. Niveli normal i pH i lëkurës duhet të jetë në 5.5-6.0 në shkallën e pH.