Çfarë janë rrudhat?

Rrudhat janë rrudha, palosje ose kreshta në lëkurë. Ato shfaqen natyrshëm kur njerëzit plaken.

Rrudhat e para priren të shfaqen në fytyrën e një personi në zonat ku lëkura paloset natyrshëm gjatë shprehjeve të fytyrës. Ato zhvillohen për shkak se lëkura bëhet më e hollë dhe më pak elastike me kalimin e kohës.

Rrudhat gjithashtu priren të shfaqen në pjesët e trupit që ekspozohen më shumë në diell, si fytyra dhe qafa, pjesa e pasme e duarve dhe krahët.

Rrudhat janë një pjesë e natyrshme e rritjes së moshës dhe ato prekin të gjithë. Megjithatë, shumë njerëz nuk e pëlqejnë shfaqjen e rrudhave dhe, si rezultat, tregu i kujdesit ndaj lëkurës kundër plakjes globalisht vlen rreth 532.25 miliardë dollarë në vit.

Kjo është arsyeja pse njerëzit kanë rrudha, çfarë i shkakton ato dhe çfarë e rrit pamjen e tyre. Ai gjithashtu shqyrton disa metoda që njerëzit përdorin për të reduktuar rrudhat, disa prej të cilave janë më efektive se të tjerat.

Çfarë i shkakton rrudhat?

Rrudhat shfaqen natyrshëm ndërsa njerëzit plaken.

Rrudhat janë një pjesë e natyrshme e procesit të plakjes. Ndërsa njerëzit plaken, lëkura e tyre bëhet më e hollë, më e thatë dhe më pak elastike, që do të thotë se është më pak në gjendje të mbrohet nga dëmtimi. Kjo çon në rrudha, rrudha dhe vija të holla në lëkurë.

Shprehjet e fytyrës, si vrenjtja e vetullave ose shikimi i syrit, çojnë në zhvillimin e linjave të holla dhe rrudhave në moshë të re. Këto linja thellohen ndërsa personi plaket.

Kur një person është i ri, lëkura i kthehet përsëri. Ndërsa plaken, lëkura humbet fleksibilitetin e saj dhe bëhet më e vështirë për lëkurën të kthehet, duke rezultuar në brazda të përhershme.

Rrudhat prekin njerëzit me tone të ndryshme të lëkurës ndryshe për shkak të dallimeve strukturore dhe funksionale në lëkurë. Kërkime Klinike tregon se derma kompakte është më e trashë në lëkurën e njerëzve të zinj dhe aziatikë, gjë që ka të ngjarë të mbron nga rrudhat e fytyrës.

Shumë faktorë ndikojnë në zhvillimin e rrudhave dhe linjave të holla, duke përfshirë:

 • ekspozimi në diell
 • pirja e duhanit dhe alkoolit 
 • dehydration
 • disa medikamente
 • faktorët mjedisorë dhe gjenetikë

Ekspozimi ndaj dritës ultravjollcë (UV) nga banjat e diellit, kabinat për rrezitje dhe sportet në natyrë rrit zhvillimin e rrudhave.

Drita ultraviolet shkatërronkolagjenit dhe elastin fibrave në lëkurë. Këto fibra formojnë indin lidhës që mbështet lëkurën. Ndërsa kjo shtresë prishet, lëkura bëhet më e dobët dhe më pak fleksibël. Lëkura fillon të ulet dhe shfaqen rrudhat.

Lëkura e errët përmban më shumë melaninë dhe mbron nga shumë efekte të dëmshme të rrezatimit UV.

Njerëzit që punojnë në rrezet e diellit kanë një shans më të lartë për rrudha të hershme. Veshja e rrobave që mbulojnë lëkurën, si kapele ose mëngë të gjata, mund të vonojë zhvillimin e rrudhave.

Pirja e rregullt e duhanit përshpejton procesin e plakjes së lëkurës, sepse zvogëlon furnizimin me gjak të lëkurës. Alkooli dehidraton lëkurën dhe lëkura e thatë ka më shumë gjasa të zhvillojë rrudha.

 Mjekimi

Ka shumë trajtime në dispozicion për të ndihmuar në reduktimin e linjave dhe rrudhave në lëkurë me serum super të koncentruar. 

Serume të koncentruar

Retinoidet aktuale rrjedhin nga vitaminë A. Ata synojnë të reduktojnë linjat e imëta dhe rrudhat, hiperpigmentim, and vrazhdësia e lëkurës. Ata e bëjnë këtë duke rritur prodhimin e kolagjenit në lëkurë.

Megjithatë, përdorimi i retinoideve mund të shkaktojë djegien e lëkurës në rrezet e diellit, kështu që është thelbësore të mbroni lëkurën gjatë përdorimit të këtyre serumeve të koncentruar. Efektet e mundshme negative përfshijnë:

 • thatësi
 • kruarje
 • një ndjesi djegieje
 • ndjesi shpimi gjilpërash
 • zonat e zbardhura
 • Përqendrimi do të ndikojë se sa mirë funksionojnë.

Njerëzit mund të vërejnë një rezultat dinamik nga serumet e mëposhtëm brenda 13 javësh duke ndjekur një regjiment të rutinës ditore të ditës dhe natës me serume të koncentruar:

 • serum retinol
 • acidet alfa hidroksi
 • kinetin
 • koenzima Q10
 • peptidet e bakrit
 • acidi hialuronik
 • collagen
 • serum fara liri
 • serum i acidit ferulik
 • ekstrakt purslane 
 • serum fiku

Të gjithë kanë rrudha dhe vija të holla që bëhen më të theksuara me kalimin e kohës. Disa mënyra për të pardhealuar dhe zvogëluar zhvillimin e tyre përfshijnë:

 • Përdorimi i mbrojtjes nga dielli. Shmangia e ekspozimit UV zvogëlon dëmtimin e lëkurës. Dermatologë dhe estetist paramjekësor rekomdheoj veshja e një kapeleje dhe veshjesh për të mbrojtur lëkurën dhe përdorimi i një kremi mbrojtës me spektër dielli me SPF 55+ ose më të lartë çdo ditë.
 • Hidraton çdo ditë. Hidratimi pardhealon tharjen, gjë që redukton mundësinë e formimit të rrudhave.
 • Lënia e duhanit. Pirja e duhanit shpejton shumë plakjen e lëkurës dhe shkakton rrudha të lëkurës në mënyrë dramatike.
 • Duke pirë më pak alkool. Alkooli dehidraton lëkurën, gjë që shkakton dëmtime me kalimin e kohës.
 • Ngrënia e një diete të shëndetshme, të ekuilibruar. Ngrënia e shumë frutave dhe perimeve mund të parandalojë dëmtimin e lëkurës, ndërsa sheqeri dhe karbohidratet e rafinuara mund të përshpejtojnë plakjen e lëkurës.
 • Larja e fytyrës dy herë në ditë. Përdorni një pastrues të butë. Fërkimi i lëkurës mund të shkaktojë acarim dhe të përshpejtojë plakjen e lëkurës.
 • Larja e fytyrës pas djersitjes së madhe. Djersa mund të irritojë lëkurën, duke shkaktuar dëme me kalimin e kohës. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur mbani një kapelë ose helmetë.

Rrudhat janë një pjesë normale e procesit të plakjes. Fillimisht shfaqen linjat e holla dhe rrudhat dhe më pas rrudhat thellohen kur lëkura fillon të humbasë elasticitetin e saj.

Njerëzit mund të përdorin trajtime të ndryshme për të reduktuar rrudhat dhe linjat e imëta. Ndryshimet e stilit të jetesës, si hidratimi, mbrojtja nga dielli, ngrënia e një diete të shëndetshme, shmangia e duhanit dhe pirja më pak e alkoolit, do të ndihmonin në parandalimin dhe vonimin e shfaqjes së rrudhave dhe linjave të holla.