11 MËNYRA PËR TË ULËSH PLAKJEN E PAKUR TË LËKURËS

PLAKJE E PAKUR LEKURE

Shumë gjëra e bëjnë lëkurën tonë të plaket. Disa gjëra për të cilat nuk mund të bëjmë asgjë; të tjerët mund të ndikojmë.

Një gjë që ne nuk mund ta ndryshojmë është procesi natyror i plakjes. Ajo luan një rol kyç. Me kalimin e kohës, ne të gjithë kemi linja dhe rrudha të dukshme në fytyrën tonë. Është e natyrshme që fytyra jonë të humbasë pak nga plotësia e saj rinore. Ne vërejmë se lëkura jonë bëhet më e hollë dhe më e thatë. Gjenet tona kontrollojnë kryesisht kur ndodhin këto ndryshime. Termi mjekësor për këtë lloj plakjeje është "plakje e brendshme".

Ne mund të ndikojmë në një lloj tjetër plakjeje që ndikon në lëkurën tonë. Mjedisi ynë dhe zgjedhjet e stilit të jetesës mund të bëjnë që lëkura jonë të plaket para kohe. Termi mjekësor për këtë lloj plakjeje është "plakje e jashtme". Duke ndërmarrë disa veprime parandaluese, ne mund të ngadalësojmë efektet që ky lloj plakje ka në lëkurën tonë.

11 mënyra për të reduktuar plakjen e parakohshme të lëkurës

Dielli luan një rol të madh në plakjen e parakohshme të lëkurës sonë. Gjëra të tjera që ne bëjmë gjithashtu mund ta plakin lëkurën tonë më shpejt se sa në mënyrë natyrale. Për të ndihmuar klientët e tyre të parandalojnë plakjen e parakohshme të lëkurës, estetistët u ofrojnë klientëve të tyre këshillat e mëposhtme.

 1. Mbroni lëkurën tuaj nga dielli çdo ditë. Qoftë duke kaluar një ditë në plazh apo për të kryer punë, mbrojtja nga dielli është thelbësore. Ju mund ta mbroni lëkurën tuaj duke kërkuar hije, duke u mbuluar me veshje mbrojtëse nga dielli dhe duke përdorur krem kundër diellit me spektër të gjerë, SPF 55+ (ose më të lartë) dhe rezistent ndaj ujit. Duhet të aplikoni krem kundër diellit çdo ditë në të gjithë lëkurën që nuk mbulohet me veshje.

 2. Aplikoni vetë-rrezitje në vend që të nxirrni. Sa herë që nxiheni, plakni para kohe lëkurën tuaj. Kjo vlen nëse nxiheni nga dielli, një shtrat për rrezitje ose pajisje të tjera për rrezitje të brendshme. Të gjitha lëshojnë rreze të dëmshme UV që përshpejtojnë sa shpejt plaket lëkura juaj.

 3. Nëse pini duhan, ju lutemi ndaloni. Pirja e duhanit përshpejton shumë shpejt plakjen e lëkurës. Shkakton rrudha dhe një çehre të zbehtë dhe të zbehtë.

 4. Shmangni shprehjet e përsëritura të fytyrës. Kur bëni një shprehje të fytyrës, ju tkurni muskujt e poshtëm. Nëse kontraktoni në mënyrë të përsëritur të njëjtët muskuj për shumë vite, këto linja bëhen të përhershme. Mbajtja e syzeve të diellit mund të ndihmojë në zvogëlimin e linjave të shkaktuara nga shikimi i syve.

 5. Hani një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar. Gjetjet nga disa studime sugjerojnë se ngrënia e shumë frutave dhe perimeve të freskëta mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit që çon në plakjen e parakohshme të lëkurës. Gjetjet nga studimet kërkimore sugjerojnë gjithashtu se një dietë që përmban shumë sheqer ose karbohidrate të tjera të rafinuara mund të përshpejtojë plakjen.

 6. Pini më pak alkool. Alkooli është i ashpër në lëkurë. Dehidraton lëkurën dhe me kalimin e kohës e dëmton lëkurën. Kjo mund të na bëjë të dukemi më të vjetër.

 7. Ushtroni shumicën e ditëve të javës. Gjetjet nga disa studime sugjerojnë se ushtrimet e moderuara mund të përmirësojnë qarkullimin dhe të forcojnë sistemin imunitar. Kjo, nga ana tjetër, mund t'i japë lëkurës një pamje më rinore.

 8. Pastroni lëkurën tuaj butësisht. Pastrimi i lëkurës tuaj mund të irritojë lëkurën tuaj. Irritimi i lëkurës tuaj përshpejton plakjen e lëkurës. Larja e butë ndihmon në largimin e ndotjes, grimit dhe substancave të tjera pa irrituar lëkurën tuaj.

 9. Lani fytyrën dy herë në ditë dhe pasi të keni djersitur shumë. Djersa, veçanërisht kur mbani një kapele ose helmetë, irriton lëkurën, kështu që dëshironi të lani lëkurën tuaj sa më shpejt të jetë e mundur pas djersitjes.

 10. Aplikoni një serum fytyre çdo ditë. Serumet bllokon ujin në lëkurën tonë, duke i dhënë asaj një pamje më rinore.

 11. Ndaloni përdorimin e produkteve të kujdesit të lëkurës që djegin ose djegin. Kur lëkura juaj digjet ose ju pickon, kjo do të thotë se lëkura juaj është e irrituar. Irritimi i lëkurës tuaj mund ta bëjë atë të duket më e vjetër.

Shënim: Disa produkte kundër plakjes të përshkruara nga një dermatolog mund të digjen ose pickojnë. Kur përdorni një produkt kundër plakjes me recetë, kjo mund të jetë në rregull. 

Asnjëherë nuk është vonë për të përfituar

Edhe njerëzit që tashmë kanë shenja të plakjes së parakohshme të lëkurës mund të përfitojnë nga ndryshimi i stilit të jetesës. Duke mbrojtur lëkurën tuaj nga dielli, ju i jepni asaj një shans për të riparuar disa nga dëmtimet. Duhanpirësit që ndalojnë shpesh vërejnë se lëkura e tyre duket më e shëndetshme.

Nëse shenjat e plakjes së lëkurës ju shqetësojnë, mund të dëshironi të shihni një estetist ose një dermatolog. Trajtimet e reja dhe procedurat më pak invazive për zbutjen e linjave të holla, rrudhat, shtrëngimin e lëkurës dhe përmirësimin e ngjyrës së dikujt po i japin shumë njerëzve një lëkurë më të re.